Rehberler ve İpuçları

Hidrojen Enerjisi Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hidrojen enerjisi avantajları ve dezavantajları iklim krizi ile etkili bir şekilde mücadele etme açısından büyük bir önem taşır. Sürdürülebilir kalkınma konusunda büyük bir pay sahibi olan hidrojen enerjisi doğayı korumak için pek çok avantaj sunuyor. Bunun yanı sıra hidrojen enerjisi kullanmak kendine göre birtakım dezavantajlar bulunduruyor. Özellikle maddi açıdan diğer enerjilerin gerisinde kalıyor. Yapılan son araştırmalara göre hidrojen enerjisinin avantajları şu şekildedir:

  • Etrafa zehirli yakıtlar salmadığı için çevre dostu bir yapısı vardır. Benzin, kömür, petrol ve nükleer enerjinin aksine kullanıldığı alanda sağlık sorunlarına yol açmaz.
  • Hidrojen her yerde bulunan ve hiç bitmeyen bir enerji kaynağı olduğu için yenilebilir özelliğe sahiptir. Bu nedenle asla tükenmez.
  • Hidrojen enerjisi güçlü ve verimlidir. Benzin ve diğer fosil bazlı yakıt kaynaklara kıyasla 3 kat daha fazla güçlü olması roket ve uzay gemilerinde kullanılmasını sağlar.
  • Ham petrol maddesinin dizel ve benzin gibi rafine yakıtlara işlenmesi aşamasında hidrojen enerjisi kullanılır. İşleme esnasında kükürt benzeri kirletici maddeleri uzaklaştırır.

Hidrojen enerjisinin sahip olduğu dezavantajlar şu şekildedir:

  • Uçucu ve son derece yanıcı olan hidrojeni depolamak büyük bir sorundur. Yüksek basınçta depolanması gereken hidrojen enerjisi üzerinde çalışmalar sürmektedir.
  • Diğer enerji türlerine göre daha pahalı olması kullanım alanını kısıtlar. Bu nedenle herkese ulaşamaz.
  • Kullanımında doğaya zarar vermese de üretim aşamasında petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara bağımlıdır. Bu nedenle çevreye dolaylı yoldan zarar vermiş olur.
  • Uçucu ve yanıcı bir yapıda olması özellikle taşıma esnasında zorluk yaşanmasına neden olur. Boru hatları veya tankerlerle taşınan hidrojen sıvılaştırılmış veya sıkıştırılmış halde sunulur.

Hidrojen Doğada Nasıl Yer Alır?

Hidrojenin doğadaki yer alması serbest değil bileşik haldedir. Su veya organik bileşiklerde moleküler formda bulunur. Diğer elementlerle bir araya geldiğinde farklı yapıların oluşmasını sağlar. Oksijenle birleştiği zaman su oluşturur. Sodyum ve karbon ile bir araya geldiği zaman karbonat meydana getirir. Sülfür ve oksijen ile karıştığı zaman ise sülfürik asidi meydana getirir. Hayatın her alanında ortaya çıkar.

Hidrojen Hangi Özelliklere Sahiptir?

Hidrojen Hangi Özelliklere Sahiptir

Hidrojenin özellikleri basit bir element olmasından kaynaklanır. Doğada bulunan en yaygın ve en hafif element olma özelliği taşır. Hidrojen temel olarak su moleküllerinin, canlıların ve fosil maddelerin yapı taşını meydana getirir. Hidrojen aşağıda yer alan özelliklere sahiptir:

  • Doğada bileşikler halinde bulunur.
  • Evrendeki en yaygın element olmasının yanı sıra kokusuz, renksiz ve tatsızdır.
  • Yapısı zehirsizdir.
  • Havadan daha hafiftir.
  • Yenilenebilir enerji kaynağına dönüştürülme imkânı bulunur.
  • Enerji formunda kullanıldığı zaman atmosfere su buharı olarak gider.
  • En yüksek enerjiye sahip yakıttır.

Hidrojen Enerjisinin Yenilenebilir Olması Nasıl Gerçekleşir?

Hidrojen enerjisinin yenilenebilir olması yapısıyla alakalıdır. Su dahil olmak üzere yeryüzünde bulunan diğer tüm kaynaklardan elde edilebildiği için sonsuza kadar kullanılabilir. Buna rağmen fosil yakıtlardan da üretilebilmesi mümkündür. Sudan elde edildiği zaman yeşil hidrojen adını alır. Bu hidrojen türü yenilenebilir enerji kaynakları arasında ilk sıralarda bulunur. Çok çeşitli üretim alanı olduğu için hidrojen yenilenebilir enerji kaynakları içinde en avantaja sahip olanlardan biri olarak gösterilir. 

Hidrojen Kullanım Alanları Nelerdir?

Hidrojenin kullanım alanları taşımacılıktan sanayiye, uzaydan petrole kadar geniş bir kapsama sahiptir. Hidrojen gaz, sıvı ve katı olmak üzere üç şekilde depolandığı için her birini kullanım alanı farklıdır. Hidrojen gazi hava gemisi ve balon şişirmede kullanılır. Sıvı hidrojen havacılık ve uzay alanlarında yararlıdır. Katı hidrojen ise ısıtma ve soğutma sistemlerine uygundur.

Ayrıca Bakınız: Evde Halı Yıkarken Sararmaması İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu